Makaleler

Tüm Makaleler

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN %51’DEN FAZLA ORTAK OLDUĞU TEKNOPARK YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN SGK TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU TEKMER DESTEK PROGRAMI GENEL BİLGİ NOTU TEKMER İŞLETMELERİNE SAĞLANAN VERGİSEL AVANTAJLAR VE UYGULAMALI ÖRNEKLER “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE MERKEZLERİ VE TEKMER BÖLGELERİNDE FAALİYETTE OLAN FİRMALARIN ÜCRET POLİTİKALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA ANKETİ” SONUÇ RAPORU AR-GE ve YENİLİK FAALİYETLERİNDE HİBE VE DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE SERİ ÜRETİM FAALİYETLERİ TEKNOKENTLER, AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE FİİLEN ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARININ ÜCRETLERİ 5746 SAYILI KANUN YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TEKNOKENT YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNA UYGULAMASI KİMLER AR-GE PERSONELİ OLABİLİR? AR-GE PROJESİ - Ar-Ge Merkezi ve Teknokent Firmalarının Ar-Ge Projeleri TEKNOKENT GİRİŞ DANIŞMANLIĞI AR-GE MUHASEBESİ TEKNOKENT MUHASEBESİ TEKNOKENT TEŞVİKLERİ VE AYLIK MUAFİYET LİSTESİ UYGULAMASI TEKNOKENTE HİÇ GELMEYEN FİRMALARIN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KARŞISINDAKİ DURUMU YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU PATENT VE FAYDALI MODELE DAYALI SATIŞ İSTİSNASI OYUN YAZILIMI SATIŞLARINDA TEKNOKENT UYGULAMASI TASARIM VE YAZILIM İHRACINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ ŞÜPHELİ DEĞERSİZ ALACAKLAR KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKLERİ TEKNOKENTLERDE MUAFİYET LİSTELERİ FİNANSMAN GİDER KISITLAMASININ PRATİK UYGULAMASI AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMAK ARTIK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL! TEKNOKENTLERDE HİZMET VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE İLGİLİ VERGİSEL HUSUSLAR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 6. VE TEKNOKENT KANUNUNUN GEÇİCİ 2. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE YAZILIM FAALİYETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ BİLİŞİM PERSONELİNE UYGULANAN BÖLGE DIŞI SÜRE TEŞVİKİ 4691 SAYILI KANUN KAPSAMINDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ ÇALIŞANIN AR-GE PERSONELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? HARCIRAH UYGULAMASI
Görüntülenme : 1231

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

teknoloji-gelistirme-bolgelerinde-kdv-ve-kurumlar-vergisi-istisnalarinin-degerlendirilmesi.jpg

Giriş

Günümüzde teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemesi, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinin önemini artırmıştır. Teknoloji geliştirme bölgeleri, bu alandaki faaliyetleri desteklemek ve teşvik etmek amacıyla oluşturulan önemli platformlardır. Bu yazıda, şirketlerin bu bölgelerdeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların kurumlar vergisi ve KDV açısından nasıl değerlendirildiği üzerinde kısaca durulacaktır.

Kurumlar Vergisi Yönünden Değerlendirme

  • Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin kazançlarının, kurumlar vergisinden istisna olup olmadığı; istisna ise, hangi oranda istisna uygulanacağı incelenir.
  • Şirketlerin faaliyet gösterdiği bölgede, yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmesi gerekir.
  • İstisna kapsamına giren kazançların bölge içi ve dışı faaliyetlerden ayrımı yapılmalıdır.
  • Bölge içinde üretilen yazılımların lisans, patent gibi gayrimaddi hakka isabet eden kazançları, transfer fiyatlandırması esaslarına göre değerlendirilir.
  • Nitelikli harcamaların toplam harcamalara oranı ve bu oranın yüzde 30'a kadar artırılması gibi hususlar belirli kriterlere göre hesaplanır.

Katma Değer Vergisi Yönünden Değerlendirme

  • Teknoloji geliştirme bölgelerinde üretilen yazılımların teslimlerinde KDV istisnası uygulanır.
  • Üretilen yazılımların farklı kişilere satılması veya elektronik ortamda paylaşılması KDV istisnasına engel teşkil etmez.
  • Bayi kanalıyla yapılan yazılım teslimlerinde KDV istisnası uygulanırken, bayi tarafından satılan yazılımların KDV'si genel hükümlere göre hesaplanır.
  • Bazı hizmetler; örneğin bakım, destek hizmetleri, network uygulamaları, reklam hizmetleri KDV istisnası kapsamında değildir.

Sonuç

Teknoloji geliştirme bölgeleri, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla önemli fırsatlar sunar. Şirketlerin bu bölgelerde elde ettikleri kazançların KDV ve kurumlar vergisi istisnalarından yararlanabilmesi için belirli kriterleri sağlamaları gerekir. Bu kriterlere uygun şekilde hareket eden şirketler, hem vergisel avantajlardan yararlanabilirler hem de teknolojik gelişmeleri destekleyerek sektörde öncü konumda olabilirler.