Makaleler

Tüm Makaleler

TEKMER DESTEK PROGRAMI GENEL BİLGİ NOTU TEKMER İŞLETMELERİNE SAĞLANAN VERGİSEL AVANTAJLAR VE UYGULAMALI ÖRNEKLER “TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ, AR-GE MERKEZLERİ VE TEKMER BÖLGELERİNDE FAALİYETTE OLAN FİRMALARIN ÜCRET POLİTİKALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA ANKETİ” SONUÇ RAPORU AR-GE ve YENİLİK FAALİYETLERİNDE HİBE VE DESTEKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE SERİ ÜRETİM FAALİYETLERİ TEKNOKENTLER, AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE FİİLEN ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARININ ÜCRETLERİ 5746 SAYILI KANUN YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TEKNOKENT YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNA UYGULAMASI KİMLER AR-GE PERSONELİ OLABİLİR? AR-GE PROJESİ - Ar-Ge Merkezi ve Teknokent Firmalarının Ar-Ge Projeleri TEKNOKENT GİRİŞ DANIŞMANLIĞI AR-GE MUHASEBESİ TEKNOKENT MUHASEBESİ TEKNOKENT TEŞVİKLERİ VE AYLIK MUAFİYET LİSTESİ UYGULAMASI TEKNOKENTE HİÇ GELMEYEN FİRMALARIN KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KARŞISINDAKİ DURUMU YURTDIŞINA REMOTE ÇALIŞIP $ VEYA € BAZINDA MAAŞ ALANLARIN VERGİSEL DURUMU PATENT VE FAYDALI MODELE DAYALI SATIŞ İSTİSNASI OYUN YAZILIMI SATIŞLARINDA TEKNOKENT UYGULAMASI TASARIM VE YAZILIM İHRACINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ ŞÜPHELİ DEĞERSİZ ALACAKLAR KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKLERİ TEKNOKENTLERDE MUAFİYET LİSTELERİ FİNANSMAN GİDER KISITLAMASININ PRATİK UYGULAMASI AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMAK ARTIK ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL! TEKNOKENTLERDE HİZMET VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE İLGİLİ VERGİSEL HUSUSLAR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE KDV VE KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNUN 6. VE TEKNOKENT KANUNUNUN GEÇİCİ 2. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE YAZILIM FAALİYETLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ BİLİŞİM PERSONELİNE UYGULANAN BÖLGE DIŞI SÜRE TEŞVİKİ 4691 SAYILI KANUN KAPSAMINDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNA TABİ ÇALIŞANIN AR-GE PERSONELİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ TEKNOKENTLERDE PROJE DEVAM EDERKEN SATIŞ YAPILABİLİR Mİ? HARCIRAH UYGULAMASI
Görüntülenme : 434

HARCIRAH UYGULAMASI

harcirah-uygulamasi.jpg

Harcırah uygulaması, çalışanların iş seyahati sırasında yaptıkları harcamaların belirli bir tutar üzerinden karşılanmasını sağlar. Bu tutar genellikle bir günlük belirlenmiş bir rakamdır ve çalışanın yurt dışı seyahati sırasında konaklama, yemek ve ulaşım gibi masraflarını kapsar. Harcırah uygulamasında, harcamalar belgelenmek zorunda değildir, belirli bir günlük tutar üzerinden gider yazılır.

Avantajları:

  • Belge toplama zorunluluğu yoktur.
  • Hesaplama ve belge düzenlemesi daha basittir.

Dezavantajları:

  • Gerçek giderler harcırah tutarını aşarsa, fazla olan kısmı gider yazılamaz.
  • Harcırah tutarları bazı durumlarda yetersiz kalabilir.

Gerçek Gider Yöntemi

Gerçek gider yöntemi ise, iş seyahati sırasında yapılan tüm harcamaların belgelenerek gider olarak yazılmasını sağlar. Bu yöntemle çalışanlar, seyahat sırasında yaptıkları tüm harcamaları faturalar, makbuzlar ve diğer belgeler ile belgeleyerek gider olarak gösterebilirler.

Avantajları:

  • Gerçek harcamaların tamamı gider olarak yazılabilir.
  • Harcırah uygulamasının sınırlamalarına tabi değildir.

Dezavantajları:

  • Tüm harcamaların belgelenmesi gereklidir, bu da ek bir iş yükü yaratabilir.
  • Belgelenemeyen harcamalar gider olarak yazılamaz.

Her İki Yöntemin Aynı Anda Kullanılması

Aynı harcama için hem harcırah uygulaması hem de gerçek gider yöntemi aynı anda kullanılamaz. İşletme, her bir seyahat için bu iki yöntemden birini seçmek zorundadır. Örneğin, bir seyahat için harcırah yöntemi seçilmişse, bu seyahat sırasında yapılan harcamalar belgelenip ayrıca gider olarak yazılamaz. Aynı şekilde, gerçek gider yöntemi seçilmişse, harcırah tutarı ayrıca talep edilemez.

Özet

İş seyahati giderlerinin muhasebeleştirilmesi konusunda işletme sahibi iki yöntemden birini seçmelidir:

  1. Harcırah Uygulaması: Belirli bir günlük tutar üzerinden gider yazılır, belge zorunluluğu yoktur.
  2. Gerçek Gider Yöntemi: Gerçek harcamalar belgelenerek gider yazılır, her harcama için belge gereklidir.

Her iki yöntemi aynı anda kullanmak mali mevzuata aykırıdır ve çift gider yazımı olarak değerlendirilir.

 

28.06.2024

Güven AYYILDIZ

SMMM – ARGE VE TEKNOKENT UZMANI